troika vzw

<3

Contact

Bookings and info

<----------

<----------

<----------

Home

<----------

(bwaa. 006)


86801582 3176171115942314 2765333973637791744 n
eugenie 800px

Thijs Troch - Piano & HarmoniumJan Daelman -  FluitNils Vermeulen - Contrabas
Elias Devoldere - Drums

 

Kabas

Op 19 maart stelt Kabas hun nieuw album voor, getiteld Eugénie, met een eerste release concert in kc Nona te Mechelen. Zo keren ze direct terug naar de plek waar Eugénie werd opgenomen. De (oude) zaal van kc Nona heeft een heel eigen klank en Kabas gebruikt die akoestiek op dit album als extra instrument. Een andere aanvulling op het normale instrumentarium van Kabas is het harmonium: dit instrument, dat gered werd uit een oude kerk, blijkt een wonderbaarlijk nieuwe dimensie te geven aan de typische klankenwereld van Kabas. Het instrument fungeert als de lijm tussen de ritmes en textuur van de drums en komt verrassend dicht bij de klankkleur van zowel de dwarsfluit als de gestreken contrabas.

De naam van het album, Eugénie, is een verwijzing naar Louis Paul Boon, meer bepaald naar de naam van zijn kuisvrouw. De eerste plaat van Kabas, Abel (eNR044), werd vernoemd naar het boek Abel Gholaerts, een gitzwarte roman waar LPB eigenlijk een positiever vervolg aan wou breien. Dit tweede boek heeft hij helaas nooit geschreven, maar Eugénie is Kabas' eigen verbeelde vervolg op Abel.

De artwork werd gemaakt aan de hand van een chemisch printproces, waarbij een mix van verschillende chemicaliën wordt blootgesteld aan zonlicht. Alles wat belicht is krijgt uiteindelijk een prachtige Pruisisch blauwe kleur, alles wat onbelicht is blijft wit. Dit proces, genaamd cyanotype, werd ontdekt in 1842 en iets later door de botanica Anna Atkins toegepast op haar algencollectie, om zo de geschiedenis in te gaan als eerste vrouwelijke fotograaf. Dat werk van Atkins geven we bij deze artwork een moderne update: tegenwoordig vind je namelijk niet alleen algen in de zee, maar vooral ook veel plastiek. Ieder stuk artwork (zowel de hoezen als de downloadcode-kaarten) is dus een unieke, handgemaakte cyanotype van plastiek afval.

Eugénie komt uit op het Gentse label bwaa. en in samenwerking met het collectief Troika vzw, waarbinnen meerdere bandleden van Kabas actief zijn. bwaa. is een jong label dat origineel werd opgericht door Roel Goovaerts en Victor Van Rossem als tweemanscollectief. Het uitbrengen van Eugénie, de derde externe release van bwaa, is een bundeling van krachten en een vrije samenwerking tussen gelijkgestemde zielen. Voor Kabas nam bwaa. ook de vormgeving, het concept en uitvoering van de artwork op zich.

In het voorjaar van 2020 zal Kabas deze plaat voorstellen in oa. kc Nona, Handelsbeurs, Paviljoen Ongehoorde Muziek, De Perifeer, Ploef, ...

In het najaar van 2020 zal Kabas deze plaat ook in Duitsland en Portugal voorstellen.

Instagram
bwaa